Suomi

Islannin Majakkaseura

Islannin majakkayhdistys toimii yksityisten, yhdistysten ja yritysten vapaaehtoisena järjestönä, jonka tarkoituksena on suojella maan majakoita ja rannikkokulttuuria. Yhdistys haluaa erityisesti lisätä yleisön tietoutta Islannin majakoista ja rannikkokulttuurista sekä edistää niiden suojelemiseen ja säilyttämiseen liittyvää yritystoimintaa ja työmahdollisuuksien luomista.

Yhdistyksen kotisivuilta löytyy kuvia Islannin rannikoilta ja linkkejä sekä muihin Islannin rannikkokulttuuriin liittyviin kotisivuihin että Euroopan majakkayhdistysten kotisivuihin.

Islannin majakoiden historia

Islannin nuori majakkahistoria alkaa vasta vuodesta 1878, kun ensimmäinen majakka (viti) rakennettiin saaren lounaiskulmaan, Reykjanesin niemen Valahnjúkuriin (vai Valahnúkuriin). Islannin ympäri ulottuva majakkajärjestelmä valmistui Hrollaugseyn majakan rakentamisen myötä 1954.
Joulukuun 1. päivänä 2003 tuli kuluneeksi 125 vuotta siitä, kun ensimmäisen majakan loisto syttyi Islannin rannikolle. Päivän kunniaksi suojeltiin seitsemän vanhinta majakkaa: Arnartangaviti Skutulsfjörðurissa, Bjargtangarviti (rak. 1913, korjattu 1923 ja 1948), Dyrhólaey 1927, vanhempi Garðskagaviti 1897, Hríseyjarviti 1920, Malarrifsviti 1946 ja Reykjanesviti 1907.
Tätä nykyä Islannin merenkulkulaitoksen hallinnassa on 104 rannikkomajakkaa, mutta niiden lisäksi kunnat omistavat ja pitävät yllä lukemattomia lähestymis- ja satamamajakoita.
Ainoa yksityisin voimin pystytetty majakka on Dalatánga, joka sijaitsee kahden vuonon, Seyðisfjörðurin og Mjóafjörðurin, välissä. Majakan rakensi laivanvarustaja Otto Wathne árið 1895. Se on vanhin toimiva majakka, ja siitä huolehtii Islannin kansallismuseo.

Kirja Islannin majakoista

Syksyllä 2002 Islannin merenkulkulaitos julkaisi majakanvartioinnin historiaa käsittelevän kirjan, Vitar á Íslandi. Leiðarljós á landsins ströndum 1878-2002. (Islannin majakat. Rannikoiden valonnäyttäjät 1878-2002). Sen ovat kirjoittaneet Guðmundur Bernódusson, Guðmundur L. Hafsteinsson ja Kristján Sveinsson.
Kirja esittelee majakanvartiointia ja majakoiden rakennustyylejä, ja siinä on artikkeleita majakkajärjestelmän rakentamisesta ja ylläpidosta. Kirja sai Islannin tiedottajien ja kirjastonhoitajien yhdistyksen tunnustuksen parhaasta aikuisten tietokirjasta vuonna 2002.